Miért jó a magánóvoda

Sokan – akik az otthonoktatás elkötelezett hívei – a kötelező óvodába járás ellen vannak. Nem értik, hogy egy gyermek számára miért jobb a fejlődése szempontjából, ha nem az anya mellett, hanem egy idegen közegben tölti napjai nagy részét. A kérdésfelvetés jogos, éppen ezért érdemes megvizsgálni a kérdést részletesen.

 

Ha a gyermek számára nincs lehetőség bekerülni egy közösségbe az iskola előtt, akkor túlságosan dominánssá válhat a személyisége, így igen nehezen tud alkalmazkodni, nehezen tud meghallgatni másokat és társai nem fognak érvényesülni mellette. Vagyis barátai sem lesznek, mert mindenki igyekszik őt elkerülni és ő sem fog senkivel társas kapcsolatot kialakítani.

 

Persze sok szülő számára riasztónak tűnik a hagyományos pedagógián alapuló, a férőhely-hiány miatt 25-30 fős csoportokkal működő óvoda. Ez érthető is, hiszen itt sokszor jogos az aggodalom, hogy egy pedagógus – legyen bármilyen képzett is – nem képes egyszerre ennyi gyerekkel foglalkozni, figyelni rájuk. Emellett még a közös foglalkozások is minden gyermek számára ugyanazok, nem az egyéni szintre szabott, vagyis a gyerekek közül némelyik számára unalmas lesz az adott feladat, némelyik számára pedig túlságosan megterhelő. A sikerélmény pedig egyik esetben sem jelentkezik.

 

Ezeknek a gyermekeknek találták ki a magánóvodát: itt kiscsoportokban foglalkozunk a gyermekekkel, a pedagógus minden gyermekre tud figyelni és képes összeállítani számára olyan feladatokat, melyet képességének és fejlettségi szintjének megfelelnek, vagyis a gyermek örömmel végzi el azt és a feladat megoldása során sikerélményben is van része.

 

Emellett egy magánóvoda segítséget nyújt a gyermek számára abban is, hogy megtanuljon alkalmazkodni: minden óvoda egy kis közösség – figyelni kell másokra, meg kell őket hallgatni, segíteni kell nekik stb. Ugyanakkor ezt várjuk el a társainktól is. Az óvoda tehát segít a közösségi kapcsolatok kialakításában is: a barátságok kialakításában például az óvoda a legtökéletesebb helyszín.

 

Ezért érdemes tehát a (magán)óvodát választani: segíti a gyermeket a társas kapcsolatok kialakításában, megtanítja alkalmazkodni és a kreatív feladatok során fejleszti is képességeit.

 

A magánóvoda a sok előnye mellett persze az ára miatt sok szülőt elgondolkoztat, ugyanakkor érdemes rá áldozni, hiszen gyerekünk sikeresebb lesz az iskolában is.

 

ÓVODÁNKRÓL

 

IRATKOZZ FEL HÍRLEVELÜNKRE

 

Submitting Form...

The server encountered an error.

Form received.